Thursday, September 4, 2008

Fouziah Terus Ligat

Fouziah terus ligat dengan karier seninya yang semakin memuncak

Bukan bersifat tamak, namun bagi aktres dan model berusia 26 tahun ini, dia tidak mahu menolak rezeki sementara bakatnya masih dihargai dan dirinya sendiri berkemampuan untuk melakukannya.

Meskipun akui jadual yang sibuk sejak berbulan-bulan yang lalu adakalanya memenatkan diri, tetapi apabila berfikir itulah minat dan juga menjadi punca rezekinya ketika ini, Fouziah akan kembali bersemangat.

"Bagi saya, selagi Allah berikan rezeki ini, janganlah ditolak. Rezeki dalam bidang ini tidak menentu. Lainlah dulu, ketika saya masih bertugas sebagai pramugari, saya mempunyai pendapatan yang tetap.

"Tetapi berbeza dengan bidang seni. Jika ada job, adalah income yang masuk. Tapi, meskipun sibuk bekerja, bukanlah bermaksud saya tidak dapat rehat langsung. Semua orang tetap memerlukan rehat, cuma ia mungkin banyak atau sikit.

"Tetapi adakalanya sepenat mana pun saya rasa, bila berada di lokasi dengan krew produksi serta watak yang saya enjoy, pasti rasa penat itu akan hilang," ujar Fouziah yang ditemui pada majlis ramah-mesra bersama barisan pelakon drama bersiri Sutera Maya, baru-baru ini.

Anak bongsu daripada lima beradik ini baru saja selesai menjalani penggambaran untuk telemovie Kasihmu Di Bulan Ramadan untuk siaran RTM dan akan ke lokasi untuk telemovie Puisi Untuk Anis dan Cahaya Lailatulkadar.

Fouziah juga ketika ini sedang sibuk dengan penggambaran drama bersiri 60 episod,
Fouziah turut menjayakan drama bersiri 60 episod, Sutera Maya sebagai Kiki

Sutera Maya yang telah mula disiarkan di slot Akasia di TV3 pada 1 September lalu.

Drama arahan pengarah muda, Jet Lee dan Hadzrin serta sedikit garapan dari pengarah berkaliber, Kabir Bhatia ini turut dibintangi oleh pelakon-pelakon seperti Fasha Sandha, Intan Ladyana, Ayu Raudhah, Faezah, Rebecca Nur Al-Islam, Maria Farida dan Erry Putra.

Memegang watak sebagai wanita pendendam bernama Kiki, kata Fouziah, watak tersebut disifatkannya agak 'misteri' yang cukup berbeza dengan watak-watak yang pernah dibawanya sebelum ini.

"Kiki sebenarnya bukan jahat, tetapi ada sebab mengapa dia jadi seorang yang pendendam di dalam drama ini. Malah, saya rasa penonton juga akan sedikit confuse dengan perjalanan karektor saya ini.

"Apapun, watak Kiki ini hanya akan mula muncul pada episod ke-16 nanti. Saya akui, karektor ini memang lain dari yang lain, at least dapatlah juga saya mempelbagaikan watak.

"Lagipun, saya masih baru dalam bidang ini. Jadi, saya kena rasa pelbagai cabaran untuk apa-apa saja watak untuk elak dilihat stereotaip saja. Adakalanya, saya memilih juga skrip tertentu untuk cuba sebarang watak yang belum pernah saya bawakan," tuturnya.

Sutera Maya mengisahkan tentang empat adik-beradik perempuan iaitu Maya Medina (Fasha), Maya Karina (Intan), Maya Zulaikha (Ayu) dan Maya Sofea (Faezah) yang berkongsi bapa tetapi berlainan ibu.

Kisah bermula apabila salah seorang daripada mereka, Maya Medina mendapat tahu bahawa dia sebenarnya mempunyai tiga orang adik perempuan dan dari situlah dia mula menjejaki saudara perempuannya yang lain.

No comments: