Friday, August 22, 2008

NALURI FESYEN FOUZIAH GHOUS

Pelakon utama drama bersiri ‘Enigma’, Fouziah Ghous, percaya kepada nalurinya dalam memilih pakaian. Tidak perlu barangan mewah dan berjenama, sedikit mix and match katanya, pasti menghasilkan penampilan yang menakjubkan.

GUA: Gaya Fouziah sehari-hari?
Fouziah: Gaya saya simple saja. Walau bagaimanapun, saya suka mencari kelaianan dalam berpakaian. Bukanlah pakaian yang pelik-pelik, tetapi lebih kepada ‘mencipta’ gaya sendiri. Ketika bergelar pramugari dulu, saya sering membeli-belah di luar negara. Kerana itu saya sering kelihatan up-to-date. Ada juga pakaian yang dibeli, fesyennya tidak pernah ada di Malaysia.

Saya suka pakaian mengikut bentuk tubuh. Kekurangan diri saya ialah nampak haggard jika memakai pakaian longgar. Semenjak berhenti daripada MAS dan menceburi bidang seni sepenuh masa, agenda fesyen saya turut berubah. Kini fesyen sehari-hari lebih kepada majlis yang dihadiri.

Perubahan fesyen dulu dan sekarang?
Tak banyak. Saya memang gila fesyen semenjak bersekolah dulu. Dan saya pula jenis suka mencipta gaya sendiri. Apabila bergelar pramugari, dan berpeluang terbang ke negara orang, lebih ligat saya bereksperimen.

Masalah berkaitan fesyen?
Ada, terutamanya apabila rambut tidak terurus. Saya amat mementingkan penampilan rambut. Dulu, dalam seminggu tiga kali saya mencuci rambut di salun. Kini tidak lagi kerana kekurangan masa. Walau bagaimanapun saya akan curi masa untuk ke salun.

Ada petua untuk rambut cantik?
Ketika bersekolah dulu saya rajin mengamalkan petua tradisional, melumur rambut dengan bunga-bungaan. Setelah bekerja, saya senang ke salun. Kini jika tidak berkesempatan ke salun, saya akan melumur rambut dengan minyak bayi sebelum mencucinya dengan syampu. Inilah petua untuk rambut cantik dan bersinar.

Fouziah berpuas hati dengan fesyen pilihan?
Kadang-kadang tidak juga. Kebanyakannya berlaku apabila menerima baju tajaan pereka. Mungkin ada beberapa perkara. Contohnya, rekaan terlalu seksi. Oh, itu bukan saya. Tetapi saya terima sahaja kerana saya percaya kepada give and take. Memandangkan saya masih baru, saya banyak menerima baju daripada pereka baru. Konsep saya, kami sama-sama baru, jadi sama-sama berganding bahu. Banyak mulut pun tak boleh juga. Apa yang orang bagi, pakai saja.

Ikon fesyen?
Saya bukan jenis meniru gaya orang lain. Saya suka mencipta gaya sendiri. Apabila membelek majalah saya akan ingat fesyen terkini yang dipaparkan. Apabila ke kedai, saya mix and match (membeli). Saya suka tengok Camelia, dia stylish dan berkarisma.

Jenama kesukaan?
Tiada. Saya membeli apa juga jenama, asal rekaannya berkenan di hati.

Gaya bagaimana mahu dielakkan ketika berhadapan kamera?
Seksi. Saya paling takut bila orang kata saya seksi. Kadang-kadang, baju yang saya pakai tidak mendedahkan langsung. Masih orang berkata saya seksi. Mungkin kerana bentuk tubuh.

Persiapan ketika menghadiri majlis besar?
Semestinya saya asyik memikirkan mengenai baju dan kasut. Setakat ini tidak banyak majlis besar yang dihadiri kerana masih baru, jadi saya menyerahkan kepada pereka yang menaja. Saya suka rekaan Azura, nampaknya saya serasi rekaannya.

Most treasured item?
Semestinya kasut! Saya sangat menggilai kasut. Sebutlah apa juga fesyennya, saya pasti membeli. Saya tidak kisah andai tidak membeli pakaian atau beg tangan, tetapi tidak kasut.

Penjagaan wajah?
Semenjak dulu saya rajin ke salun membelai muka. Kulit muka saya sensitif, perlu penjagaan khusus. Jadi saya tidak sewenang-wenangnya menggunakan pencuci muka. Saya sanggup berhabis untuk cantik, tetapi tidaklah sehingga pokai. Berpada-padalah berbelanja.

Barangan mesti ada?
Anting-anting, bedak muka, lipgloss dan mascara. Kesemua barang ini mesti ada dalam beg saya.

2 comments:

PEJUANG MELAYU said...

saya harap fouziah tidak memakai pkaian seksi sgt seperti artis lain


hakim

lecitor said...

penjagaan rambut tu minyak bayi ape?